Čítanie bude odteraz pre deti s mentálnym postihnutím zaujímavejšie

08.10.2012 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 8. októbra (TASR) - Zvyšovanie čitateľskej gramotnosti žiakov s mentálnym postihnutím je hlavným poslaním projektu, ktorý začala realizovať v tomto školskom roku Spojená škola internátna (SŠI) vo Vranove nad Topľou. Rozpočet projektu vo výške vyše 260.000 eur financuje kúpu nových kníh, viacerých druhov IT techniky, ako aj vzdelávacie aktivity pre učiteľov.

Ako TASR informovala riaditeľka SŠI Renáta Kopčeková, projekt s názvom Čítanie - brána do sveta financuje spomínaná škola z prostriedkov, ktoré získala z Európskej únie a štátneho rozpočtu SR. Vzdelávanie zamerané na zvyšovanie čitateľskej gramotnosti detí s mentálnym postihnutím, realizujú pedagógovia pomocou klasickej knihy ale aj moderných technológií.

"V tejto súvislosti sme pre potreby školy nakúpili cez projekt Čítanie - brána do sveta 422 odborných a detských kníh a desiatky nových interaktívnych tabúľ, vizualizérov, notebookov či tlačiarní," priblížila riaditeľka SŠI.

V praxi to podľa jej slov funguje napríklad tak, že učitelia vložia pod vizualizér knihu, ktorej vybrané kapitoly následne premieta interaktívna tabula. Žiaci sa potom za asistencie pedagógov snažia s textom pracovať. "Veríme, že aj týmto spôsobom dospejeme k tomu, že naše deti budú lepšie čítať, ale aj čítať s porozumením. Chceme tým teda docieliť hlavne to, aby sa čo najviac naučili rozumieť čítanému textu," doplnila Kopčeková.

Nové technologické zázemie školy sa snažia využívať jej učitelia na všetkých vyučovacích hodinách. Na interaktívnych tabuliach premietajú okrem textov rôzne obrázky, prezentácie či náučné videá. "Pedagógovia majú v tejto súvislosti zároveň za úlohu vytvárať nové pracovné listy pre tento druh zážitkového vyučovania," podotkla Kopčeková.

Ako ďalej uviedla, pedagogický zbor absolvoval v rámci spomínaného projektu rad školení zameraných na prácu s počítačovou technikou, získavanie psychosociálnych zručností, ako aj poznatkov a schopností pre samotný rozvoj čitateľských zručnosti svojich zverencov. Na podobných vzdelávacích aktivitách v réžii odborných lektorov, sa zúčastnia aj v nasledujúcich mesiacoch.
 

Vyberte región